top of page
lieve blockmans spel- en kindertherapeute

Lieve Blockmans

Team kinderen

Laat op de avond klopte de mot op de deur van de eekhoorn.

Hij had een groezelig stukje papier bij zich waarop stond:

 

Ik ben verloren. Ik kan niet meer praten. Help mij.

de mot

 

“Kom maar binnen”, zei de eekhoorn en even later zat de mot

 in een stoel aan een dikke suikerkorrel te knabbelen.

“Zal ik je weer leren praten?”, vroeg de eekhoorn.

De mot knikte opgewekt en met volle mond.

(uit: Toon Tellegen , ‘Misschien wisten zij alles…’)

 

Ik ben Lieve Blockmans en zelf mama van 3 kinderen en 2 plus-kinderen.  

In 1994 ben ik afgestudeerd aan de KULeuven als klinisch psychologe, optie kind, jongere en gezin. Aan diezelfde faculteit volgde ik nadien een bijkomende psychotherapeutische opleiding tot speltherapie. Naast mijn engagement binnen deze groepspraktijk ben ik als therapeute al heel wat jaren werkzaam in een GGZ-instelling in Maastricht.

 

Soms kunnen kinderen zich net als de mot voelen. Ze zitten niet lekker in hun vel, piekeren, worstelen en het lukt hen niet meer woorden te vinden voor wat ze denken en/of voelen. Vaak tonen ze hun omgeving op een andere manier (ontwikkelen van psychosomatische klachten, veranderingen in gedrag en/of aansluiting met anderen  … ) dat ze vastlopen of klem zitten. Als je er samen niet meer uitkomt, kan een stap naar gespecialiseerde hulpverlening nodig en zinvol zijn.

Samen met jullie probeer ik de hulpvraag beter te begrijpen en op zoek te gaan naar een passende verklaring voor de klachten. Door aan te sluiten bij de taal van kinderen (spel, tekeningen…) tracht ik contact te maken met de  ervaring en belevingswereld van je kind en ga ik - net als de eekhoorn -  hem/haar helpen om meer passende taal te vinden en weer of anders te leren praten. Soms is de focus op het kind niet voldoende, en kan het helpend zijn om ouders en kind samen, en soms zelfs het ganse gezin, opnieuw en anders te leren praten en verbinden met elkaar. 

Aanwezig op zaterdag

Inneke Van den Ende: Over mij
bottom of page